Forum: Vprašanja na tosemjaz.net.
Vprašanja na tosemjaz.net.
Pozdravljeni!

Stara sem 17 let. Zanima me, kako je z tabletami za porjavitev. Ali so škodljive? Ali res ob uživanju samih porjavimo? Tako kot naprimer ob kremah? Sama namreč imam svetlo polt in bi zelo rada pridobila rjavo polt, vendar ob izpostavljanju na soncu mi koža hitro pordi (saj sem malo alegična na sonce). Zanima me ali so te tablete 'priporočljive' za bolj zagorel ten kože. In katere?

Hvala za odgovor
Odgovor svetovalke
________________

Živjo,

obstaja več vrst tablet za samoporjavitev. Nekatere vsebujejo karotenoide (pigment, ki se nahaja tudi v korenju),
nekatere pa aminokislino tirozin. Karotenoidi se nalagajo v podkožnem maščevju in na koži puščajo bolj rumenkasto barvo. Za tirozin pa ne vem natanko kako naj bi povzročal porjavitev.

Vsekakor ti svetujem, da se soncu ne izpostavljaš preveč, sploh če si alergična nanj. Sonce povzroča na koži opekline, lepotne gube, alergije, predvsem pa lahko povzroči raka (melanom). Tablete za samoporjavitev ali kreme za samoporjavitev ne ščitijo kože pred soncem, zato se moraš obvezno zaščititi, ko greš na sonce.

Lep pozdrav, Tina Čakš Golec, dr. med.
Avtor:


Naslov teme:


Zaščita proti e-slami:
Prosimo, rešite matematično vprašanje in vpišite odgovor v polje. Ta mehanizem je namenjen blokiranju programov, ki poskušajo samodejno izpolnjevati obrazce.
Vprašanje: koliko je 17 minus 13?
To je moderiran forum. Vaše sporočilo bo ostalo skrito, dokler ga ne odobri moderator ali administrator.